HÜSEYİN ERCAN

HÜSEYİN ERCAN

Hayırseverimiz

18.11.2014 6268

HÜSEYİN ERCAN 

(1936-2012)

 

         Muğla Ula'da kurulu olan ERMAŞ (Ercanlar Mermercilik A.Ş.) şirketler topluluğunun kurucusu, sanayici.  Ula ilçesinde kurulu olan "Hüseyin Ercan Ermaş Mermer Anadolu Lisesi",  onun adını taşımaktadır. Kars ili, Sarıkamış ilçesi, Yolgeçmez köyünde, 1936 yılında dünyaya geldi, 12 Eylül 2012 tarihinde, 76 yaşında iken  Muğla'da vefat etti. Kabri,  Muğla Yeni Mezarlığındadır. 

         Sarıkamış'ta çok küçük bir çiftçi ailesinin çocuğu olarak dünyaya gelen Hüseyin Ercan'ın  babası Hamza Bey, annesi   Zeliha hanımdır. Hayatının ilk 30 yılı Sarıkamış bölgesi ve Yolgeçmez köyünde  geçti. Askerlik dönüşü hayvan alım satımı ile de ilgilendi.  1966 yılında Gebze'ye göç etti. Burada 20 yıl kaldı. Küçük ticari faaliyetlerde bulundu. Gebze'de açmış olduğu bakkalını, zamanla küçük bir  markete dönüştürdü. Burada ticareti öğrendi. Siyaset ile de ilgilendi, Gebze Belediye Meclis üyesi olarak görev yaptı. 

         50 yaşında iken, 1985 yılında Muğla'ya göç etti. Muğla'ya göç ticari hayatının büyük değişimini getirdi. Muğla ve Türkiye mermerciliğinin günümüzdeki önde gelen şirketlerinden olan ERMAŞ  adlı mermercilik şirketini Muğla'nın Ula ilçesinde kurdu. Müşterileri ve işçilerine sevgi ve saygı esası çerçevesinde davrandı.  Yapılan işin kalitesi ve temiz bir biçimde alıcıya sunulması, zamanında teslimi, verilen sözü yerine getirmede azami titizlik ve bunu kesin olarak uygulama,  güven, istikrar, alçakgönüllülük vb. ilkeler ile kısa zamanda bölgede tanındı. Üretimde işçi memnuniyeti de hiçbir zaman göz ardı etmedi. Mücadelesi, çalışkanlığı, azmi, gayreti, kararlılığı, öngörüsü ile dikkati çekti.

         Hüseyin Ercan, Nazire Hanım ile evliydi. Bu evlilikten 3'ü kız, 6'sı erkek 9 çocuk dünyaya geldi. Meliha, Nezihe, Selma, Mustafa, Kemal, Murat, Muhammet, Hakan, Serkan adlı çocuklarından 41 torunu oldu. 

         Hüseyin Ercan'ı  bu denli başarılı kılan faktör aile bütünlüğüne önem vermesidir. 9 çocuğunun 9'unun da Muğla'da yaşamaya ikna edilmesi onun geleneksel aileye verdiği önemi göstermektedir. Bu örnek davranış takdir toplamıştır... Hüseyin Ercan oğullarını bir arada tutma başarısı göstermiş ender kişiliklerdendir. Hüseyin Ercan  aile ve iş hayatında çalışma, ciddiyet, disiplin, kararlılık, güven, iş barışı, aile huzurunu esas alan bir kişilik olarak tanınan bir şahsiyet olarak dikkati çekmiştir. Hem iş hayatındaki başarısı, hem de aile bütünlüğünü sağlamadaki başarısı ile örnek insandır.  Hüseyin Ercan hakkında Dr. Ali Abbas Çınar tarafından hazırlanmış  olan   Hüseyin Ercan ve Ermaş/Sarıkamış'tan Muğla'ya Göç ve Var Oluş Hikâyesi                 (İzmir 2011) adlı bir kitap bulunmaktadır.

 

ERMAŞ MERMER

         Hüseyin Ercan,  oğlu Mustafa ve Kemal ile birlikte, bizzat bedenen çalışmak suretiyle, 1985 yılında, bir gurup akrabasıyla  Ula'da kurmuş olduğu çok küçük mermer atölyesini  zamanla  diğer oğullarından Murat, Muhammet, Hakan, Serkan'ın da büyümesi ve iş bölümüne yönelmesi ile önemli bir sanayi kuruluşu haline getirmeyi başardı. ERMAŞ Mermer'in günümüzde konuyla ilgili 2 fabrikası, onlarca ocağı vardır. Bu iş yerlerinde 400 civarında işçi çalışmakta, 400 ailenin ocağı tütmektedir. ERMAŞ Mermer Türkiye'deki iç pazara mermer verdiği gibi, yabancı onlarca ülkeye  mermer ihraç etmektedir. Bu ülkeler arasında Amerika, Çin, Rusya, Kazakistan, Irak, Suriye vb. onlarca ülke bunlardandır.   Bu haliyle ERMAŞ Mermer ülke, Muğla ve Ula ekonomisine önemli katkısı vardır. 

         Hüseyin Ercan Ula'daki Mermer atölyesini kurduğunda 50 yaşındadır. Bu husus, sanayi üretimi ile ilgili bir fikri bile olamayan bir insanın, 50 yaşından sonra bile büyük bir sanayici olabileceğinin göstermesi bakımından dikkat çekicidir.  Onun öngörüsü ve ufku ile üretimde sürekli yenileşmeyi ve teknolojik gelişmeyi esas alan tavrı büyümesi ve gelişmesinde en büyük etken olmuştur. Hüseyin Ercan'ın kurup geliştirdiği bu şirket,  onun oğulları tarafından her geçen gün daha da büyütülmektedir. Şirket mermercilik yanında inşaat sektörüne de yönelmiş bulunmaktadır.   

          

ULA HÜSEYİN ERCAN ERMAŞ MERMER ANADOLU LİSESİ 

          Hüseyin Ercan,   "birlikte dirilik, dirlikte irilik vardır" sözünün hep akılda tutulmasını isterdi. Kendisi Cılavuz Köy Enstitüsü'nü yarım bırakmış olmanın hüznünü hep yüreğinde taşıyordu. Çalışmaya, iş disiplinine önem verdiği kadar; bilime, bilgiye, okumaya çok önem verirdi.  Okuyan, düşünen insanlara karşı büyük sevgisi ve saygısı vardı. Maddi ve manevi kalkınmanın eğitim ve öğretimle  sağlanabileceğine inanırdı. Bu yüzden konuşmalarında ülke çocuklarının okuması gerektiğini vurgulardı. 

         Hüseyin Ercan'ın vefatından sonra oğulları onun dünyaya bu bakış tarzını yansıtacak bir eser bırakmak gerektiğine karar verdiler. Yer ve yapılacak eser hakkında çevreden pek çok teklif geldiyse de bu eserin ERMAŞ'ın ilk nüvesini teşkil eden  Ula'da yapılması ve bunun bir eğitim kurumu  olması kararı alındı.  Hüseyin Ercan çocuklarına "birlik olma ve disiplinli çalışma" mirası bırakmıştı. Onlar da babası adına, Ula'da bir okul yaptırmak suretiyle bu mirasa sahip çıktılar. Yaptırdıkları okula "Ula Hüseyin Ercan Ermaş Mermer Anadolu Lisesi" adı verildi. 

         Lisenin yapılması sürecinde, başta Ula Belediye Başkanlığı olmak üzere, Muğla Valiliği ve Ula Kaymakamlığı'nın katkıları alındı. Arsası Belediye tarafından tahsis edildi. Hüseyin Ercan'ın oğulları  tarafından yaptırılan  Lisenin temeli 1.2.2014 tarihinde atıldı. Çok hızlı bir çalışma ile, 12 derslikli  bu okul, 7 ay içinde tamamlandı, 15 Eylül 2014 tarihinde eğitim-öğretime başlandı.  

  

12-01-2018